fbpx
03/02/2019
Interview met auteur Jette Schroder

Omschrijf jezelf in 5 woorden.

Opgewekt, dromer, creatief, harde werker, ongeduldig.

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?

Eigenlijk was ik als kind meer bezig met tekenen dan met schrijven. Pas toen ik op de middelbare school zat, begon ik schrijven leuker te vinden. Op mijn zestiende schreef ik een aantal verhaaltjes op rijm. Ik stuurde ze op naar Sesamstraat Televisie en het kinderblad Bobo. Binnen een week belden beide redacties om te zeggen dat ze de verhaaltjes graag wilden kopen. Vanaf dat moment ben ik steeds meer verschillende dingen gaan schrijven en uitproberen.

Toen ik ging studeren, stopte ik een tijd met schrijven. Ik had ook niet echt de droom om schrijfster te worden. Ik wilde wel graag met boeken werken, het liefst bij een uitgeverij. Na mijn studie werkte ik een tijdje bij boekenclub ECI (nu Bookspot) en vervolgens een aantal jaar bij uitgeverij The House of Books op de afdeling Pers & Publiciteit.

Hoe langer bij de uitgeverij werkte, hoe meer ik er toch weer naar ging verlangen om zélf te schrijven. Ik besloot mijn drukke fulltime baan op te zeggen, zodat ik me op het schrijven kon storten. Dat is nu zo’n zes jaar geleden. Inmiddels zijn er twaalf boeken verschenen, allemaal kinderboeken en één Young Adult.

 

Ben jij wel eens afgewezen door een uitgever en hoe ben je daarmee omgegaan?
Ja hoor, dat heb ik natuurlijk ook wel eens meegemaakt. Of nog erger; dat de uitgeverij mijn boek graag wilde hebben, maar dat het later toch niet doorging door onvoorziene omstandigheden. Dat is pas een teleurstelling!

In zo’n geval geef ik mezelf een paar dagen om te snotteren, en vervolgens bedenk ik een plan B. Dan maak ik een plan om mijn manuscript aan te passen, andere ingangen te vinden, enzovoort. In elk geval geef ik nooit op!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Veel ideeën komen zomaar in me op, bijvoorbeeld als ik mooie muziek hoor of een leuke afbeelding zie op Pinterest. Uit het dagelijks leven put ik zeker ook inspiratie. Ik zit vaak op openbare plekken te werken, bijvoorbeeld in cafeetjes of in de bibliotheek. Je zit er lekker rustig, en je ziet daar veel verschillende mensen. Zo vang je af en toe iets, een grappige gebeurtenis of een vreemd gesprek, op dat je kunt gebruiken.

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met
schrijven, wat zou dat zijn?

Ik heb nergens echt spijt van. Natuurlijk is niet alles wat ik heb geprobeerd ook daadwerkelijk gelukt. Maar ik heb wel altijd heel erg mijn best gedaan. Misschien zou ik soms iets realistischere deadlines voor mezelf moeten stellen. Aan De Happiness-goeroe (2018) heb ik bijvoorbeeld zo hard gewerkt, dat ik er bijna aan onderdoor ging. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb namelijk ook nog een (hele leuke) man en een (hele schattige) peuter voor wie ik ook graag tijd wil overhouden!

Wat zou je een beginnend schrijver willen meegeven?
Een boek schrijven is hard werken. Je moet echt meters maken. En dan valt het ook nog eens niet mee om een uitgever te vinden die jouw verhaal wil uitgeven. Mijn advies is eigenlijk: werk hard en geef niet op. Blijf doorzetten! Als je zelf voor honderd procent achter je boek staat, scheelt dat al de helft.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik zou heel graag nog veel meer boeken willen schrijven. Op dit moment ben ik druk bezig met een nieuwe Young Adult, maar daarna wil ik weer een boek maken voor jongere kinderen, of voor tieners. Een iets minder groot project dan een YA lijkt me wel prettig! En ik heb gelukkig ideeën genoeg!

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *