fbpx
09/01/2019
Interview met auteur Jeroen Windmeijer

Omschrijf jezelf in 5 woorden.

Gedisciplineerd. Gedreven. Ongeduldig. Gepassioneerd. Leraar.

 

Waar kennen we je van?

In 2015 debuteerde ik met De bekentenissen van Petrus, een theologisch/ historisch goed onderbouwde thriller die zich afpeelt in mijn woonplaats Leiden. De filmrechten zijn verkocht en het gaat er steeds meer op lijken dat de film er echt gaat komen! Dit boek was in de eerste plaats een succes in Leiden en omstreken, maar het werd opgemerkt door HarperCollins, de op een na grootste uitgever ter wereld. Ik ben overgestapt van de kleine Leidse uitgever waar ik zat naar HarperCollins Holland en publiceerde er mijn tweede boek Het Pauluslabyrint. Daarna is het snel gegaan. Van het boek (20 euro-editie) werden 25.000 exemplaren verkocht en deze week komt de 2e druk uit van de 10 euro-editie. Het is verschenen in Canada, de VS en Engeland en staat internationaal op 1 bij Amazon (religious historical fiction). Ook is het verkocht aan Duitsland en Italië. Mijn derde roman Het Pilgrim Fathers Complot kwam uit in augustus en dat boek is echt mijn doorbraak in Nederland en België. Het gaat zelf zo goed dat ik per 1 januari aanstaande mijn baan als leraar godsdienst op een middelbare school in Leiden heb opgegeven!

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?

Zo rond mijn vijftiende ben ik begonnen met schrijven: dagboeken, gedichten, liedteksten. Verder heb ik altijd veel gereisd en dan hield ik een reisdagboek bij of schreef ik lange brieven naar huis. In mijn studententijd – ik studeerde Culturele Antropologie – schreef ik wel wat, maar nooit echt langere stukken. Meer flarden of scènes. Dat veranderde toen ik ging promoveren op een onderzoek in Ecuador onder hooglandindianen. Alles wat je schrijft en beweert in een proefschrift moet je natuurlijk goed onderbouwen met literatuurverwijzingen en voetnoten. Als tegenhanger ging ik meer fictie schrijven, omdat je daar een enorm grote vrijheid hebt. Niemand kan tegen je zeggen: dat is niet waar. Ik heb twee romans geschreven, meer novelles eigenlijk, waar ik nooit wat mee gedaan heb overigens.

Heel veel tijd later – inmiddels getrouwd en een dochter – las ik een Nederlandstalige thriller die ik hemeltergend slecht vond. Op de achterflap las ik dat er meer dan 250.000 exemplaren van verkocht waren. ‘Ja maar, dát kan ik ook,’ zei ik tegen mijn vrouw. ‘Doe maar dan!’ daagde ze me uit. En zo is het begonnen. Die aantallen haal ik nog niet, maar wie weet…

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik ben gefascineerd door godsdienst in het algemeen en door het vroege christendom en Jezus in het bijzonder. Hoewel ik zelf niet gelovig ben, kan ik blijven lezen over Jezus, echt een fascinerende figuur. Al mijn boeken hebben op de een of andere manier een link met het christendom. Petrus gaat over het feit dat de apostel Petrus nooit in Rome is geweest, Paulus gaat over de echte stichter van het christendom namelijk Paulus en Pilgrims heeft een link met het Exodusverhaal, de uittocht van het joodse volk uit Egypte.

Verder is inspiratie iets vreemds. Het komt vooral als je bezig bent, dan roep je het als het ware op. Het is net als dat je met gitaar spelen wat dingetjes uitprobeert en dan denkt: hé, dát klinkt leuk. Als je niet was gaan spelen, zou je dat nooit ontdekt hebben.

Ik maak nooit aantekeningen en loop dan ook niet met een aantekenboekje op zak. Ik ben wel altijd aan het nadenken over mijn boek, maar als ik iets niet onthoud totdat ik ga schrijven, zal het wel niet belangrijk genoeg geweest zijn hahaha.

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met schrijven, wat zou dat zijn?

Ik denk dat ik mijn talent eerder serieus had kunnen nemen. Ik ben gedebuteerd op mijn vijfenveertigste, relatief laat natuurlijk. Aan de andere kant is dat wel een goede leeftijd omdat je dan minder van je sokken geblazen wordt als het goed gaat. Ik heb een stabiel leven. Een jonger iemand zou misschien eerder uit balans gebracht worden.

Maar verder kan ik niet echt iets bedenken. Drie jaar geleden ben ik gedebuteerd en kijk waar ik nu ben!

Wat zou je een beginnend schrijver willen meegeven?

Mijn belangrijkste tip is vooral gaan zitten en schrijven. Het moet een beetje een gewoonte worden. Als je wacht op inspiratie gaat er nooit iets gebeuren. Bij veel mensen hangt er rond schrijven toch een zekere romantiek: met een fles wijn op je kamer zitten, twee uur ’s nachts, worstelend met je demonen, en worstelend met de tekst. Maar mijn ervaring is gewoon op je vrije dag om 8 uur gaan zitten en dan gaan schrijven. Er gebeurt dan altijd wel iets. Inspiratie kun je ook oproepen. Woody Allen zei al: “90% of art is about showing up”. De rest is inspiratie en talent.

 

Wat zijn je plannen?

HarperCollins Holland heeft me drie boekcontracten aangeboden, echt geweldig! Die drie boeken gaan zich afspelen in Latijns-Amerika waar ik alles bij elkaar zo’n vier jaar gewoond heb, als student, als promovendus en later als reisleider voor Djoser. Mijn eerste boek heb ik al geschreven en herschreven. Het gaat over Bolivia waar ik als student zes maanden woonde in een kleine indiaanse gemeenschap aan de oevers van het Titicacameer. Echt een trip down memorylane voor mij. Het volgende boek zal over Mexico gaan en dan over UFO’s en aliens, een andere levenslange fascinatie van mij.

Ik had altijd meer plannen dan tijd, maar met het opgeven van mijn onderwijsbaan heb ik nu opeens genoeg tijd om mijn plannen vorm te geven. Ik leef echt mijn droom nu en ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb.

 

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *