fbpx
12/12/2018
Interview met auteur Sietske Scholten

Omschrijf jezelf in 5 woorden

Ambitieus, liefdevol, kritisch, doelgericht en optimistisch

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?

Na de dood van mijn partner, ruim vier jaar geleden, ben ik gaan schrijven. Door de zorg voor mijn jonge kinderen, waarvan de jongste toen vijf maanden oud was, kwam ik niet aan rouwen toe. Na een paar maanden heb ik in een opwelling mijn laptop gepakt en ben ik ons verhaal gaan opschrijven. Omdat ik dagelijks de vraag kreeg wat er nou precies was gebeurd, besloot ik mijn verhaal in hoofdstukken op te delen en het per hoofdstuk te posten op een blog en het te delen op Facebook, zodat iedereen die het wilde, mee kon lezen. De belangstelling was enorm. Binnen enkele dagen groeide het aantal lezers van een handvol naar tweeduizend. Hoewel het in eerste instantie nooit mijn doel was geweest, is het achteraf het begin geweest van mijn carrièreswitch.

Iedere dag postte ik een hoofdstuk tot ik na drie weken aan het einde kwam van ons eigen verhaal. Veel lezers vroegen mij om door te gaan met bloggen, maar ik wilde niet schrijven over mijn dagelijkse leven. Mijn persoonlijke verhaal had ik afgerond. Het bloggen in combinatie met het contact met de lezeressen bracht mij op het idee om fictief verder te schrijven. Als theaterdocent had ik in de jaren ervoor tientallen verhalen op de planken gebracht, dus er één schrijven leek mij een leuke uitdaging.

Ik plaatste het eerste hoofdstuk van DE FATALE UITWEG de dag na de afronding van mijn eigen verhaal. Niet alle lezers stapten over van mijn autobiografische verhaal naar mijn fictieve thriller, maar een groot deel ging wel mee en in de dagen erna groeide het lezersaantal weer aan door nieuwsgierigen die de enthousiaste reacties op Facebook lazen van anderen die reageerden op mijn dagelijkse blog.

Zes weken later rondde ik mijn debuutthriller af. Vanwege de vraag naar gedrukte exemplaren van DE FATALE UITWEG heb ik het in een sneltreinvaart laten redigeren, vormgeven en drukken, terwijl ik ondertussen mijn tweede thriller aan het bloggen was.

Met twee thrillers op mijn naam kreeg ik de drang om mijn persoonlijke verhaal, dat ik eerder dat jaar had geblogd, te gaan verwerken in een roman. Maandenlang werkte ik aan BEET tot ik het eindelijk kon releasen. Met de lancering van BEET sloot ik voor mijzelf een periode af van rouw en verdriet. Mijn leven als professioneel schrijfster kon vanaf dat moment officieel van start gaan.

 

Ben jij wel eens afgewezen door een uitgever en hoe ben je daarmee omgegaan?

Door mijn vliegende start heb ik nog geen enkel manuscript naar een uitgeverij gestuurd. Nog voor ik de laatste hand aan een boek leg, is er al vraag naar. Steeds meer lezers weten mij te vinden, waardoor iedere nieuw boek beter verkoopt. Misschien dat ik op den duur de stap zet om een uitgeverij te zoeken als ik te weinig uren overhoud om te schrijven.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Het lijkt wel of verhalen mij vinden. Er staan in mijn hoofd altijd een paar boeken te wachten om geschreven te worden. Steeds als ik er één afrond, zijn er minstens twee nieuwe verhalen bijgekomen. Juist door niet op zoek te gaan naar een onderwerp of een plot, dient er zich iets bruikbaars aan. Meestal komt het aan in de vorm van een gevoel. Als ik de tijd en rust neem om in het gevoel te duiken, openbaart zich het verhaal. Samen met mijn redactrice brainstormen we over het plot tot het sterk genoeg is om het uit te gaan schrijven.

 

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met schrijven, wat zou dat zijn?

Ik zou tegen mijzelf willen zeggen dat ik iets minder streng voor mijzelf zou mogen zijn. Er zijn zoveel avonden geweest dat ik mijn baby in slaap voedde, terwijl ik op mijn telefoon mijn volgende hoofdstuk typte. Maar misschien was het onbewust mijn overlevingsstrategie om mijzelf niet te verliezen in het verdriet, waardoor het zo juist goed is geweest.

 

Wat zou je een beginnend schrijver willen meegeven?

Begin een blog! Het heeft veel voordelen om je al bloggend te bekwamen in het schrijversvak. Wanneer je je blog deelt op social media krijg je meteen respons van je lezers. De positieve reacties geven een enorme drive om door te gaan met schrijven en kritische feedback geeft je de mogelijkheid om je werk te corrigeren, waardoor je kwalitatief groeit. Daarnaast kun je gelijk toetsen of er interesse is in je werk en creëer je (bij interesse) direct een fanbase. En mocht je besluiten om je manuscript in te sturen naar een uitgeverij, dan is een trouwe achterban die jouw verhalen graag leest, een extra pluspunt.

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Op de korte termijn werk ik hard aan meer naamsbekendheid. Het zou fantastisch zijn als mensen mijn naam gaan associëren met literaire thrillers. Om een groter publiek te bereiken werk ik sinds enkele maanden samen met een marketing strateeg om professionele marketingcampagnes op te zetten rondom mijn boeken. Hoe groter mijn bedrijf wordt, hoe meer werk er omheen komt, waardoor de focus steeds meer wordt verlegd naar marketing, verkoop en bereik. Op de lange termijn hoop ik dat er rust zal komen om weer meer schrijfuren te maken, want daar ligt toch mijn allergrootste passie: bij het schrijven.

 

www.sietskescholten.nl

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *