fbpx
05/12/2018
Interview met auteur Marijke Verhoeven

Omschrijf jezelf in 5 woorden

Opgewekt, gevoelig, zorgzaam, creatief, dromer.

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?

Schrijven en verhalen verzinnen deed ik al als kind en doe ik nu nog steeds vrijwel iedere dag. Toen ik in 2011 geen werk meer had, heb ik dit als een signaal gezien om eindelijk op te pakken waar ik al jarenlang van droomde; een manuscript volledig afronden en zorgen dat het gepubliceerd zou worden.

 

Ben jij wel eens afgewezen door een uitgever en hoe ben je daarmee omgegaan?

Mijn eerste boek Onder invloed heb ik in totaal naar vijftien uitgevers gestuurd, voordat het bij nummer zestien raak was. Afgewezen worden is natuurlijk op geen enkel vlak leuk. Als het een manuscript betreft waar je als auteur je ziel en zaligheid in hebt gelegd, dan kan het best hard aankomen. Alsof je kind niet goed genoeg is. Maar omdat het schrijven voor mij iets is waar ik nooit mee zou stoppen, ben ik halsstarrig blijven doorgaan. Uitgeverij Elikser verwelkomde mij in 2012 en drie boeken later heb ik de overstap gemaakt naar Uitgeverij De Crime Compagnie.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit mijn reizen naar Denemarken. Wanneer ik daar ben, is het net alsof er iets magisch in mijn hoofd gebeurd en ik complete scenes voor me kan zien. Misschien heeft het te maken met de rust en ruimte die ik vind in dat land.

Verder komen ideeën voor een boek soms op de meest vreemde momenten, meestal wanneer je het niet verwacht. Dat kan een opmerking zijn van iemand, een gesprek dat ik opvang of bijvoorbeeld een krantenbericht.

 

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met schrijven, wat zou dat dan zijn?

Ik zou willen dat ik eerder al mijn werk had durven opsturen naar een uitgever. Toen mijn kinderen klein waren, ik alleenstaande ouder was en een drukke baan had, was er niet altijd tijd en energie genoeg om in de avonduren nog te schrijven. Dus bleef het meer iets voor mezelf, en bovendien dacht ik dat mijn werk niet goed genoeg was. Die bescheidenheid was nergens voor nodig: ik denk dat als je hart werkelijk in iets ligt, dat je er gewoon voor moet gáán.

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Het geschenk is net verschenen, dit is het derde, zelfstandig te lezen, deel in de Kenning-serie. Oorspronkelijk was ik van plan om na het derde deel te stoppen met schrijven over dit fictieve Deense eiland, maar een van de hoofdpersonen heeft me al weer een verhaal voorgeschoteld dat zeker verteld moet worden. Wanneer ik dit laat gebeuren weet ik nog niet precies, al is het verleidelijk om me weer onder te dompelen in de sfeer van Kenning.

Inmiddels heb ik wel een ander boek op de planning staan. Dit verhaal speelt zich eveneens af in Denemarken, maar staat helemaal los van Kenning. Het is de bedoeling dat deze titel komende zomer zal verschijnen.

Daarnaast werk ik aan een historische thriller die is gebaseerd op een waargebeurde, onopgeloste moord uit 1916. Dit ging om een jonge vrouw die zeven maanden vermist is geweest, voordat haar lichaam in het bos werd gevonden. Een en ander speelde zich een eeuw geleden af in het dorp waar ik woon. In samenwerking met de historische vereniging heb ik veel onderzoek kunnen doen naar deze moordzaak, die destijds de bevolking in haar greep hield. Hoe ik het verhaal ga vormgeven, weet ik nog niet precies. En omdat ik me goed wil verdiepen in de details van het tijdsbeeld, zal dit werk nog even op zich wachten.

 

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer
Lydia Buist
10/12/2018 at 20:50
Reply

Leuk om te lezen, van mij mogen er nog vele delen komen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *