fbpx
23/01/2019
Interview met auteur Vanessa Gerrits

Omschrijf jezelf in 5 woorden
Oei zeg, dat begint hier al meteen moeilijk.
😉 Ik ga voor creatief, huismus, Netflix-verslaafd, atheïst en zoetekauw.

 

Wanneer ben je begonnen met schrijven? Was er een specifieke aanleiding voor?
Als kind schreef ik natuurlijk al heel graag verhaaltjes voor schoolopdrachten, maar echt serieus schrijven doe ik pas sinds rond mijn twintigste. De trigger daarvoor was Twilight. Nadat ik dat boek gelezen had (oké, technisch gezien heb ik eerst de film gezien) wist ik: jep, dit soort verhaal wil ik ook schrijven! En zo geschiedde …

 

Ben jij wel eens afgewezen door een uitgever en hoe ben je daarmee omgegaan?
Ja joh, tuurlijk! Dat hoort erbij helaas. Uiteraard is het wel teleurstellend en heb je de dag dat zo’n afwijsmailtje binnenkomt steevast een baaldag, maar gelukkig kan ik zulke dingen snel relativeren. Er staan geen levens op het spel of zo! Het is mijn hobby en als een uitgeverij daar commerciële mogelijkheden in ziet, des te beter. Indien niet, tja, dat heeft voor mij niet echt effect op de waarde van het verhaal.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Overal en nergens, het hangt er maar net van af! Soms een (dag)droom, soms een ander boek+serie+film in de mixer, soms gewoon een ‘Wat als’-scenario of een titel die in me opkomt waarbij ik dan een boek verzin, haha. Aan inspiratie heb ik alleszins nooit gebrek, ik heb echt nog twee dozijn verhaalideeën in de pipeline steken. Nu nog tijd vinden om ze allemaal te schrijven …

 

Afgelopen zomer is het derde deel van je Vleugels-trilogie uitgekomen, hoe was het om deze serie af te sluiten?
Best wel bizar maar ook looooong overdue en dus stiekem best wel een opluchting! Het laatste deel heeft lang op zich laten wachten, al weet ik achteraf bekeken dat die rijpingstijd wel nodig was. Afscheid nemen van personages waar je al jarenlang mee “samenwerkt” is natuurlijk een beetje bitterzoet, maar ik ben tevreden met hoe het geëindigd is en kijk ernaar uit nieuwe verhalen te beginnen/eindigen. Meer kan je als auteur niet doen!  

 

Je bent nu met een chicklit bezig, ‘Op het slappe koord’ wanneer kunnen we die gaan lezen?
Ja klopt, mijn eerste chicklit, superspannend! Momenteel ligt het manuscript bij de eindredactrice zodat de laatste foutjes eruit gehaald kunnen worden, daarna zet ik alles op alles om de publicatie asap rond te krijgen. Maar gezien het een selfpub is en ik dus alles alleen doe, is het een beetje afwachten hoelang die laatste loodjes precies gaan duren. Alleszins hou ik lezers op de hoogte via social media, dus jullie zien het wel verschijnen als het zover is!

 

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen met schrijven, wat zou dat zijn?
Niets eigenlijk! Oké, natuurlijk schaam ik me voor dat ene manuscript waarin in het eerste hoofdstuk ‘Ik wordt’ stond (juppp), maar hé, auteur zijn/worden is een proces. Je kan geen stappen overslaan. Dus ik voel niet meteen de nood om terug te gaan naar het verleden en daar dingen aan te passen, maar kijk vooral uit naar wat er nog op de weg voor me ligt.

 

Wat zou je een beginnende schrijver willen meegeven?

Dat vind ik altijd zo’n moeilijke, want elke schrijver moet zijn eigen koers varen. Alleszins zijn tips die ik wel eens geef dat je niet te perfectionistisch moet zijn, dat je moet leren dat het soms oké is om een verhaal in de prullenbak te gooien en dat er geen deadline staat op het worden van auteur. Tegenwoordig heb je heel veel jonge debutanten van o.a. schrijfwedstrijden en voelt het misschien alsof je geen kans op slagen meer hebt als je niet voor je dertigste gedebuteerd hebt, maar uiteindelijk is het de lange termijn waaraan je werkt. Dat moet je voor ogen houden. Bij de één komt dat debuut er gewoon iets eerder dan bij de ander!

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Qua publiceren: het eerste en dan het tweede deel van ‘Op het slappe koord’ (het is een duologie) en hopelijk ook mijn YA-verhaal ‘Exthreaven Squad’ (al gaat die wel een andere titel krijgen). Qua schrijven: een fantasy YA-sprookje en een meer “klassieke” chicklit die hopelijk een standalone wordt. Al heb ik ook nog een cool thrilleridee waaraan ik wel zou willen beginnen werken … Ik ga alleszins nog niet rentenieren!

 

 

interview

Auteursfoto Vanessa Gerrits copyright Karolien Coenen

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *