fbpx
23/12/2018
Interview met uitgever Theo van Rijn

Omschrijf jezelf in 5 woorden

Gepassioneerd, humorvol, ongeduldig, mensenmens, respectvol. Dat niet noodzakelijkerwijs in die volgorde en bovendien kan ik morgen zomaar tot een ander rijtje komen.

 

Naast uitgever ben je ook schrijver, wanneer ben je begonnen met schrijven?

Ik heb eigenlijk altijd geschreven, maar dat was tot 2008 vooral gericht op doelgroepen en het maken van boodschappenlijstjes. In 2008 liet ik me door mijn oudste broer overhalen om een verhaal in te sturen voor de verhalenbundel ‘Mooie kerst achter de duinen’. Toen bleek dat dit slechts op uitnodiging gebeurde, haalde de organisator de hand over het hart met de woorden: ‘ach, omdat je een broertje bent van Bontebal (de schrijversnaam van mijn oudste broer was Adriaan Bontebal), nemen we ook jouw verhaal op in de bundel. Vanaf dat moment ben ik creatief blijven schrijven.

 

Je bent een paar jaar geleden gestart met uitgeverij LetterRijn, waarom ben je je eigen uitgeverij begonnen?

In december 2011 werd ik gebeld door mijn eerder gememoreerde oudste broer. De artsen gaven hem nog hooguit negen maanden vanwege uitgezaaide longkanker. Toen ik later die week bij hem langsging, sprak hij de wens uit om nog een laatste boek van zijn hand te laten uitkomen. Hij zou daartoe zijn voormalige uitgever benaderen en had als verzoek aan mij om zijn wens te honoreren indien die het niet wilde doen.

Broer overleed nog geen zes weken later en rondom zijn nieuwe boek was er nog helemaal niets geregeld. Vervolgens hebben mijn toenmalige vriendin en ik een aantal teksten geselecteerd en heb ik getracht zijn vroegere uitgever te bewegen tot het uitbrengen van een postume verhalenbundel. Omdat hij uitermate traag reageerde, heb ik besloten om het zelf te gaan doen. Op 1 mei 2012 heb ik LetterRijn laten registreren bij de KvK en toen zijn we in al onze onervarenheid aan de slag gegaan. Dat resulteerde in Tot hier en niet verder ~ een leven in woorden, de laatste bundel van Adriaan Bontebal en het eerste boek van uitgeverij LetterRijn was daarmee een feit. Het werd op 23 september 2012 gepresenteerd in het Haagse theater De Regentes. Vriendin en ik besloten daarna door te gaan en toen zij en ik in maart 2017 uit elkaar gingen, betekende dat ook het einde aan de samenwerking in de uitgeverij. Sindsdien drijft LetterRijn goeddeels op mij en is het aantal uitgegeven boeken op circa 35 gekomen.

Zoals je kunt lezen is de start van LetterRijn het regelrechte gevolg van de laatste wens van mijn oudste broer. Door er daarna mee door te gaan, is hij elke dag nog steeds een beetje bij me.

 

Wat is het leukste, en wat is het lastigste aan uitgever zijn?

Het leukste aan het uitgeven vind ik dat ik mensen een kans mag geven om een droom waar te maken. Het meest duidelijk komt dat naar voren in de jaarlijkse verhalenwedstrijd van LetterRijn, daarmee zijn al legio mensen gedebuteerd.

Als het meest lastige van het zijn van uitgever ervaar ik het afwijzen van manuscripten van bekenden. Ik kan het me niet permitteren om boeken uit te geven omdat ik de auteur nu eenmaal een aardig mens vind. Het boek zal tenslotte toch écht verkoopbaar moeten zijn.

 

Uiteraard heb je affiniteit met boeken, maar lees je zelf ook regelmatig boeken?

Ondanks alle drukte en het feit dat ik de hele dag al bezig ben met teksten, is het voor mij noodzakelijk om voor het slapen gaan nog even te lezen voor de broodnodige ontspanning. Ik lees dus vrijwel elke dag.

 

Wie zijn je favoriete auteurs?

Ik kan hier natuurlijk de namen van mijn eigen auteurs neerzetten, maar dat voelt best goedkoop. Voor dit moment noem ik er een paar die niet noodzakelijkerwijs ook overmorgen in mijn lijstje staan: Cody McFadyen, John Matthews, Val McDermid en Harlan Coben, Carl Hiaasen en David Morrell.

 

Als je één ding over zou mogen doen sinds je bent begonnen als uitgever, wat zou dat zijn?

Ik ben niet zo van het achterom kijken, maar achteraf bezien zou ik toch al een aantal jaren geleden wat zakelijker willen zijn.

 

Wat zou je een beginnende schrijver willen meegeven?

Er zijn in Nederland één miljoen schrijvers op zoek naar een uitgever. Focus je vooral op je plezier in het schrijven en laat dat prevaleren.

 

Heb je tips voor schrijvers die een uitgever zoeken? Wat moeten ze bijvoorbeeld beslist niet, of juist wel doen?

Stel je realistisch op en weet dat de gemiddelde debutant niet meer dan 200 boeken verkoopt en vraag dus niet aan je uitgever wat je voorschot zal zijn. Dat is me één keer overkomen en daar is dan ook nooit een contract uit voort gekomen.

Zelf vraag ik mensen die een manuscript willen insturen gelijk ook om een marketingplan, want dat is, naast de zaken die vanuit de uitgeverij worden geregeld, bittere noodzaak. Het schrijven van een goed boek is al heel erg lang niet meer voldoende om ook daadwerkelijk over het voetlicht te komen.

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik heb vier bundels met korte humoristische verhalen geschreven en wil graag mijn thriller eindelijk eens afronden. Voorlopig heb ik meer dan genoeg aan dit ene toekomstplan.

 

interview

 

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *