fbpx
06/03/2019
Hoe creëer je een personage?

Zonder personages heb je geen boeken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je goede, geloofwaardige personages creëert en daardoor een goed verhaal?
Ik geef een paar tips waarmee je rekening kan houden wanneer je personages creëert.

1# Namen

Ikzelf vind het superleuk om websites af te struinen op zoek naar namen voor mijn personages. Overal om me heen let ik op potentiele namen en door mijn werk in de kinderopvang, kom ik ook nooit in ‘namen-nood’.
Wel let ik er altijd op dat de namen makkelijk leesbaar zijn en niet te lang. Ik heb wel eens boeken gelezen waarin ik totaal geen idee had hoe je bepaalde namen uitsprak.
Het resultaat: ik las over de namen heen waardoor ik uiteindelijk geen idee had over wie het dialoog ging. Daarnaast vertraagd het verhaal onnodige als je eerst de tijd nodig hebt om de naam correct te lezen.

2# Uiterlijk

Ik gebruik meestal een faceclaim om mijn personages vorm te geven. Zo worden ze in mijn ogen realistischer waardoor ik ze ook levendiger kan omschrijven. Een faceclaim houdt in dat je een foto van een persoon gebruikt als inspiratiebron. Zo zijn mijn personages absoluut geen Angelina Jolie of Andrea Denver, maar kan ik wel eigenschappen van ze lenen door een objectieve beschrijving van hun kleur ogen of haar. Het zijn slechts voorbeelden en je kan daarom ook verschillende eigenschappen van verschillende personen bij elkaar zetten en daarmee jouw eigen personage creëren.
Laat wel genoeg ruimte over voor de lezer om zelf in te vullen hoe de personages eruit zien. Een complete omschrijven van a tot z is moordend voor de verbeelding en het inlevingsvermogen van je lezers.

 

3# Mary Sue / Gary Stu

Deze valkuil heb ik vaak meegemaakt bij bekende schrijvers en ben ik zelf ook schuldig aan geweest.
Mary Sue en Gary Stu is een benaming voor personages die te perfect zijn. Mary Sue is de benaming voor vrouwelijke personages en Gary Stu, zoals je al kan raden, de benaming voor mannelijke personages.
Deze personages zijn bijna alleen maar positief en als ze iets negatiefs hebben, weet de schrijver het zo te omschrijven dat het weer positief is. De personages zijn altijd knap, lief, eerlijk, vergevingsgezind, hardwerkend, sterk, slim en het lijkt allemaal mee te zitten. En als het ze niet mee zit, dan vechten ze voor hun doelen waardoor ze nooit falen.
Niet heel geloofwaardig.

 

4# Vakmanschap

Verdiep je goed in de carrière die je je personages wilt geven. Als jouw personage een koning van een land is, verdiep je dan in de taken van een koning, in de politiek van een bepaald land. Is het een fictief land met fictieve politiek? Verdiep je dan in verschillende politieke landen en maak hier bijvoorbeeld een mix van.
Zo ook met scholen, niveaus en bedrijfstakken. Een sluipmoordenaar die haar voorgeschotelde eten niet in twijfel trekt of ongestoord doorslaapt waardoor ze rustig langere tijd bekeken kan worden, komt niet echt geloofwaardig over. Evenals een visser die altijd kilo’s vis vangt en nooit in een ‘lege’ zee vist.

 

5# De omgeving

Wanneer je een compleet beeld hebt van je personage, bedenk dan goed in welke omgeving de personage zich bevindt. Ik heb ooit eens de fout gemaakt dat een personage in het centrum van Londen op een terras een joint rookte. Iets wat dus niet realistisch is.
Wanneer je fantasy schrijft, is het leuk als er een landkaart ontworpen wordt. Zo kunnen je lezers even terugkijken als je personages zich in een andere omgeving bevinden en wordt het duidelijk waar we precies zijn in het verhaal. Een board op Pinterest doet het ook altijd goed, zowel voor de inspiratie als voor de concrete omschrijving.

 

6# Diepgang

Joyce Spijker gaf ooit als tip: ga op date met je personages. Vraag ze het hemd van het lijf.
Maak een personendossier aan waarin je zoveel mogelijk informatie opschrijft over je personages. Het kan niet gek genoeg. Wat is hun favoriete eten/kleur? Rare gewoontes? Aparte hobby’s? Lievelingsdier? Maak de lijst zo compleet mogelijk om zo veel mogelijk van je personages te weten te komen en op die manier je personages echt tot leven te wekken. Iedereen heeft eigenaardigheden of verborgen talenten. Elk personage heeft zijn eigen kracht of zwakheden wat hem of haar uniek maakt.

 

7# Doelen

Geef je personages doelen. Het hoeven geen grote doelen te zijn, maar het is toch zonde om personages te introduceren die er wel zijn, maar eigenlijk toch niet. Zo nu en dan wordt het personage benoemd, maar voert eigenlijk vrij weinig uit en spreekt geen woord. Dat is jammer want misschien is dat stille personage wel een onwijs leuk persoon waar de hoofdpersonage spontaan beste vrienden mee kan worden.
Voor je hoofdpersonage is het ook belangrijk om doelen te hebben. Meestal is er een conflict dat je personage moet oplossen en heeft daarom een doel voor ogen die in het verhaal gehaald moet worden. Het leven bestaat uit obstakels, dus zorg dat je personage ook obstakels tegenkomt om het boek spannend te houden en zo sympathie voor je personage te creëren waardoor je personages lang bij zullen blijven.

 

8# Hoeveelheid personages

Kijk wel uit voor de hoeveelheid personages dat je creëert. Ik heb er een handje van om een hele stad aan personages te bedenken, waarvan grotendeels waarschijnlijk maar een beperkt aantal keer voorkomt. Dit is verwarrend voor de lezers en tijdverspilling voor de auteur. Natuurlijk mag er gerust een bakker voorkomen of een kapper maar als die personages geen echte rol spelen in het verhaal, hoef je die ook niet uitgebreid vorm te geven.
Geef maar een bepaald aantal personages uitgebreid vorm en laat de rest voor wat het is. Hoe meer personages, hoe completer maar tegelijkertijd ook complexer het verhaal. Vind de juiste balans voor het juiste verhaal.

Suzanne Kol
Suzanne Kol (www.suzannekol.nl) is eigenaresse van een tekstbureau. Ze corrigeert manuscripten en kijkt scripties na. Daarnaast is ze proeflezer.
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *