fbpx
25/02/2019
8 x tips over feedback vragen en ontvangen

In deze blog neem ik jullie graag mee in een proces dat bij schrijven hoort: feedback vragen en ontvangen.

Eindelijk is het zover, na maanden, of jaren ploeteren is je manuscript af! Je hebt een aantal proeflezers gevraagd om het te lezen, maar hoe krijg je de informatie die je nodig hebt, kortom: feedback waar je je manuscript mee kunt verbeteren.

  1. Vraag proeflezers die ervaring hebben, een eerlijke mening durven geven, en die je vertrouwd. Tip: een onpartijdige proeflezers is erg waardevol.
  2. Geef duidelijk aan wat je van hen verwacht. Wil je dat ze op taalfouten, zinsopbouw of continuïteit fouten letten? Of is het de bedoeling dat het om de leeservaring gaat?
  3. Voeg een lijst bij het manuscript met de afspraken die jullie maken; zet er een deadline op, maak een lijst met vragen waar jij wilt dat je proeflezer op let, bijvoorbeeld: is het verhaal geloofwaardig, is er iets niet duidelijk, waar en wat is er niet duidelijk.
  4. Schrik niet als je het manuscript terugkrijgt; een goede proeflezer zal veel aantekeningen maken en vragen aan jou over de tekst stellen. Het is aan jou om te bepalen of je het advies overneemt. Wees niet beledigd of gekrenkt als de feedback niet is wat je verwacht. Heb je de juiste vragen gesteld? Of is het stuk tekst anders op papier gekomen dan je denkt?

De feedback van de proeflezers is verwerkt, de redacteur heeft je manuscript onder handen gehad, de cover is ontworpen en je ISBN ontvangen: je manuscript is uiteindelijk een echt boek geworden. Met klotsende oksels heb je het boek nu gepubliceerd. Op een morgen, terwijl je lekker ontspannen aan je ontbijt zit, verslik je je bijna in de koffie: je hebt een 1* review ontvangen. Het voelt alsof je keel wordt samengeknepen, alsof de review een persoonlijke belediging is. Wat doe je dan?

  1. Haal diep adem, wacht een paar uur en lees de tekst van de review nog eens aandachtig door, dat werkt het beste als je wat rustiger bent. Wat maakt het dat de lezer jouw boek niet leuk vond?
  2. Uit je frustratie niet op internet. Niets is zo erg als een lezer of recensent ‘afbranden’ op social media, het kan je reputatie schaden en het is gewoon niet netjes.
  3. Een review is een mening van een lezer: feedback dus. Eigenlijk een soort cadeautje.  Ook al is die feedback niet wat je verwacht of wilt, de lezer heeft je boek gelezen en de tijd genomen om zijn/haar mening te delen.
  4. Kun je leerpunten halen uit de review? Zijn er punten waar je het eens mee kunt zijn? Wellicht haal je er waardevolle informatie uit, waar je in je volgende boek iets mee kunt doen.

Feedback vragen en ontvangen is een leerproces. Het is voor de meeste mensen een natuurlijke reactie om in de emotie te reageren, het is immers jouw manuscript. Bedenk echter ook, dat de mensen die je vraagt om die feedback te geven, hun vrije tijd steken om iets voor jou te doen. Hopelijk helpen bovenstaande punten je een beetje met de verwachting die je hebt.

Ik wens je een fijne dag!

Warme groet,
Ursula Visser

Ursula Visser
Reageer
Rob
28/02/2019 at 12:09
Reply

Helder stuk, Ursula, heel goed dat je dit uiteenzet.

Groet,
RobGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *