fbpx
23/02/2019
Haakje

Afgelopen week las ik een interview met de hoofdredacteur van Quote Magazine. Sander Schimmelpenninck stelt dat luie Nederlandse vrouwen het liefst een man met geld hebben, zo kopte de titel van het artikel. Een kop die triggert, laten we dat voorop stellen. De inhoud maakte me aan het lachen, maar ik vroeg me ook af of deze beste man het echt zou menen. In ieder geval kon ik me niet bedwingen om te reageren. Ik schreef een reactie op LinkedIn en Facebook en na een dag was ik bijna 15.000 weergaven en enkele tientallen meningen rijker.
Grappig om te zien hoe dit man-vrouw thema, wat kennelijk nog steeds een THEMA is, de gemoederen bezighoudt.

Mening

Als auteur is het belangrijk te laten zien wie je bent, waar je voor staat en hoe je over onderwerpen denkt. Je schrijft niet alleen verhalen, je bent ook een mens. Een persoon met een visie, gedachten, onzekerheden en karaktereigenschappen. Een echt mens dus. Een lezer wil de mens achter het boek graag leren kennen. In het woud van jaarlijks gepubliceerde boektitels is het de kans van een speld in een hooiberg dat iemand jouw boek koopt die niet tot jouw directe netwerk behoort. Als je een onbekende auteur bent tenminste. In een verhaal is het belangrijk dat een personage een rond karakter heeft. Dan gaat een verhaal voor de lezer leven. Als auteur moet je jezelf profileren om je lezerspubliek te vergroten. In het verhaal van jouw boek én het verhaal van de schrijver gaat het dus om de lezer te boeien. Interesse kweken en fans creëren.

Wie de bal kaatst…

Moet je dan je hele ziel en zaligheid openbaar maken? Zeker niet! Jij bent degene die bepaalt wat je laat zien en wees niet bevreesd; je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Als je stelling neemt, krijg je voor- en tegenstanders. Gelukkig maar. Dat zorgt voor dialoog, begrip en verbinding. En soms ook niet, maar dan is diegene vermoedelijk ook geen fan van jouw boek. Ook dat geeft niet, smaken en meningen verschillen.

Haakje

Wil je je boek promoten dan is het handig om haakjes op actuele onderwerpen of thema’s te vinden in jouw verhaal. Haakjes die je ondersteunt met kwesties die jou als persoon interesseren. Blog daarover of geef je mening op social media. Dat mag best prikkelend zolang het maar respectvol blijft en het uitdaagt tot discussie. Probeer het eens. Het zorgt beslist voor een groter bereik voor jouw boek. Ben je benieuwd hoe je de haakjes in jouw verhaal kunt vinden? Op 20 juni a.s. geeft de ThrillerAcademie een boekmarketingdag in Wageningen, een dag vol inspiratie om jouw boek in de schijnwerpers te zetten.

 

 

Antoinette Kalkman
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *