fbpx
07/02/2019
5X films/series over schrijven

Schrijven, nadenken over schrijven, lezen over schrijven, peinzen over schrijven, maar ook kijken naar een film of serie over schrijven. Dat laatste vind ik heel erg leuk om te doen. Ik merk dat ik vaak neig naar films of series die gaan over het schrijven of het leven van een schrijver. Niet heel verrassend wellicht! En ik ben niet de enige, gok ik zo. Mijn top 5 (in willekeurige volgorde) laat duidelijk de thema’s ‘passie’ en ‘inspiratie’ spreken. Wil je meer weten over deze thema’s dan zit er vast iets tussen voor jou!

 

Deconstructing Harry (1997)

In de hoofdrol Woody Allen als bekende schrijver met writer’s block. Zoals altijd in een Woody Allen-film is het lekker chaotisch, maar het leuke aan deze film is dat sommige personages uit zijn boeken steeds komen ‘spoken’. Realiteit en fictie lopen bij hem door elkaar. Best herkenbaar wanneer je bezig bent in je verhaal of juist niet verder komt. Personages trekken aan je mouw, geven aan dat ze verder willen. Deconstructing Harry is hilarisch en herkenbaar tegelijk!

 

The Affair (2014)

Auteur Noah heeft succesvol gedebuteerd. Maar het schrijven van een vervolg gaat niet zo makkelijk. Hij trekt zich daarom tijdens een vakantie terug in een stranddorp op Long Island. Hier ontmoet hij Alice, een jonge serveerster die haar leven op de rails probeert te houden na het overlijden van haar kind. Hoewel de serie voornamelijk over de relatie tussen Noah en Alice gaat kom je toch geregeld in aanraking met de frustraties en ook emoties van een schrijver. Ook hier vloeien realiteit en fictie in elkaar over. Alsof de auteur juist de affaire met Alice aangaat om zo inspiratie te krijgen.

 

Adaptation (2002)

Met in de hoofdrol Nicolas Cage. De film vertelt het verhaal van scenarioschrijver Charlie Kaufman. Kaufman probeert het non-fictie boek The Orchid Thief te verfilmen. Het boek zelf vertelt het verhaal van John Laroche, een plantendealer die zeldzame orchideeën kloont en verkoopt. Adaptation laat ons zien hoe Kaufman probeert het boek over te zetten naar film. Een film met meerdere lagen maar bovenal een film over het verlangen naar passie.

 

Miss Potter (2006)

Deze film vertelt over het leven van kinderboekenschrijfster Beatrix Potter. Je kent haar van de verhalen en avonturen van o.a. Pieter Konijn. Een film over doorzettingsvermogen en passie. Uiteraard speelt de liefde ook een rol maar in deze film vind ik vooral Beatrix’ passie ontroerend. Ze leeft voor haar verhalen en haar verhalen leven in haar. Ga deze film vooral kijken wanneer je denkt dat je de enige ‘gek’ bent. Het laat je zien dat je vooral niet alleen bent en je moet doorzetten.

 

Julie & Julia (2009)

Dit is er eentje voor de bloggers onder ons. Alhoewel deze film voornamelijk over koken en het leven van Julia Child gaat, geeft Julie & Julia je ook mee dat je vooral moet bloggen over iets wat je passioneert. Ook bij twijfel of wanneer jouw omgeving je voor gek verklaart. En ook zeker wanneer je denkt ‘Waar ben ik aan begonnen’ en ‘Wie leest deze onzin’. Je bent ergens aan begonnen omdat jij dat wilt, omdat jij er iets moois uithaalt voor jezelf. Dat aspect krijgt een mooie plek in deze film met o.a. Meryl Streep.

 

Groetjes,

Jessica

 

Jessica van der Liende is getrouwd, moeder van twee kinderen, heeft een baan en schrijfpassie.

Mevrouw Tekst

Instagram: @mevrouwtekst

Facebook: Jessica van der Liende-Ineke

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *