fbpx
26/01/2019
Uitgeven in eigen beheer: iets voor jou?

Het wordt steeds makkelijker om je boek uit te geven in eigen beheer en steeds meer auteurs pakken dit serieus aan. Maar hoe werkt dat? Wat zijn de voor- en nadelen van selfpublishing?

 

Twijfel je tussen selfpublishing of op zoek gaan naar een uitgever? Een traditionele uitgeverij regelt voor jou de redactie, vormgeving, marketing, distributie en verkoop van je boek. In ruil daarvoor krijg jij 10% van de netto verkoopprijs. Als je je boek zelf uitgeeft, moet je dit allemaal zelf regelen en investeren. Je ontvangt wel de totale omzet (exclusief de eventuele boekhandelsmarge).

 

Uitgeven in eigen beheer is vooral interessant als je niet afhankelijk bent van de verkoop via de boekhandel. 80% van de in eigen beheer uitgegeven boeken wordt online verkocht. En als je je boek zelf verkoopt, bijvoorbeeld in je praktijk en tijdens lezingen en workshops, dan kun je de marge van de online boekhandel (40 tot 50%) in eigen zak steken.

 

Selfpublishing platforms

Selfpublishing platforms bieden jou de mogelijkheid om je boek zelf uit te geven. Handige websites zijn:

 

Voor- en nadelen

Uitgeven in eigen beheer heeft zijn voor- en nadelen, net als uitgegeven worden door een traditionele uitgeverij. Daarnaast zijn er nog allerlei tussenvormen, zoals kleine uitgeverijen en productiebegeleiders die je een hoger royaltypercentage geven en/of tegen een vergoeding de productie regelen of je bijstaan met de marketing. Wat je ook kiest: bedenk van tevoren goed wat bij jou en jouw boek past.

 

Uitgeven in eigen beheer:

+ je kunt veel zelf bepalen

 

– je moet veel uitzoeken, regelen en organiseren
+ je ontvangt 100% van de omzet – hoge kosten
+ je behoudt al je auteursrechten – je moet zelf in actie komen als je auteursrechten geschonden worden
+ het uitgeefproces verloopt sneller – er worden (onbewust) stappen overgeslagen waardoor het boek een onzorgvuldige uitstraling heeft

 

 

Uitgegeven worden:

+ professionele begeleiding – uit handen geven
+ professionele uitstraling – geduld
+ geen financiële risico’s – 10% royalty’s
+ je behoudt het persoonlijke auteursrecht en de uitgever is verantwoordelijk voor de handhaving – je verleent een licentie voor het publicatie- en exploitatierecht

 

 

Investeren

Als je bereid bent om te investeren in selfpublishing, raad ik je aan om een plan te maken. Welke stappen moet je maken in het uitgeefproces, wie heb je daarvoor nodig, welke kosten zijn daaraan verbonden en hoe ga je dit weer terugverdienen, oftewel: hoe ga je je boeken verkopen?

 

Selfpublishing is ook aantrekkelijk in combinatie met crowdfunding. In tegenstelling tot ‘traditioneel’ uitgeven is er namelijk geen uitgeverij die in jouw boek investeert; je moet zelf de redactie, vormgeving en het drukken betalen, voordat je iets gaat verdienen aan je boek. Met crowdfunding verzamel je van tevoren lezers (crowd) die de totstandkoming van jouw boek financieren (funding).

 

Handige websites voor crowdfunding zijn:

 

Onderzoeken

Of je nu een traditionele uitgever zoekt, in eigen beheer wilt uitgeven of een tussenvorm overweegt: neem je tijd om te onderzoeken met wie je in zee gaat. Welke investeringen moet je doen en wat krijg je daarvoor terug? Je boek wordt zo goed als jij het maakt, dus werk met professionals en kies wat het beste bij jou en jouw boek past.

 

 

 

Eveline Broekhuizen is een ervaren schrijfcoach en redacteur. Met haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie helpt ze schrijvers het beste uit hun verhaal naar boven te halen. Eveline is auteur van de cursus ‘Manuscript opsturen naar een uitgeverij’ op fantasy-schrijven.nl en op haar website kun je een test downloaden om erachter te komen wat beter bij jou past: zelf uitgeven of uitgegeven worden.

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *