fbpx
21/01/2019
5 tips: Hoe kun je het beste herschrijven?

Je verhaal is af en dan begint de hel… herschrijven! Ik heb er een soort haat-liefdeverhouding mee. Aan de ene kant vind ik het mooi om te zien dat mijn verhaal er beter van wordt, maar aan de andere kant vind ik het zo vreselijk om alles om te gooien, sommige dingen eruit te halen, er nieuwe dingen in te zetten, nieuwe verhaallijnen te bedenken… Pff! Als jij daar ook wel wat tips voor kunt gebruiken, dan ben je vandaag aan het juiste adres! Wat is nou een goede manier om te herschrijven?

 

1: Begin met de kleine dingen

Oké, geen paniek. Ga er eens goed voor zitten en begin klein en makkelijk. Heb je het verhaal misschien net teruggekregen van je proeflezers? Begin dan eerst met hun tips. Wijzen ze je op een stopwoordje, of dingen die niet helemaal logisch zijn (huh, net was die trui rood en nu ineens blauw)? Wijzig die dan eerst. Hebben ze misschien grotere tips, bijvoorbeeld over een personage dat misschien weg kan of uitvergroot kan worden? Bewaar dat voor later, en maak nu eerst alle kleine dingen logisch en kloppend.

 

2: Ga na wat voor jou belangrijk is

Ik ben het type dat met ieders mening iets wil doen en iedereen tevreden wil stellen, alhoewel dat helaas onmogelijk is. Bedenk: het is jouw verhaal, en jij mag eraan veranderen wat je wilt. Als iemand een tip heeft voor een bepaald woord dat misschien anders geschreven zou kunnen worden, kun je daar best in mee. Maar vindt de één een bepaalde scene niet van toepassing terwijl iemand anders hem wél leuk vond (en jijzelf ook), ga je dat dan ook veranderen? Alleen maar omdat iemand anders net een iets andere mening heeft? Verander en wijzig alleen wat voor jou goed voelt!

 

3: Herschrijf maar wat

Mijn verhaal had een redactierondje gehad en ik had zo’n beetje 40% van het hele verhaal geschrapt. Plotholes en gaten, overal, in elk hoofdstuk. Ik wist echt niet hoe ik nu verder moest. Mijn beste tip is: begin gewoon ergens en herschrijf maar wat. Ja echt! Kom je op dit moment even niet verder met hoofdstuk 1? Ga dan naar een hoofdstuk waar je op dit moment iets makkelijker doorheen komt. Het hoeft niet chronologisch, maar herschrijf gewoon dat stukje waar je op dit moment het meeste inspiratie voor hebt.

 

4: Laat het even liggen

Kom je echt niet verder? Laat je verhaal dan een maand liggen en open het dan weer om het vanaf het begin weer te lezen. Een tijdje afstand ervan nemen helpt ook prima om het weer in een ander perspectief te zien. Als je het na een tijdje pas opnieuw leest, kom je misschien weer tot heel andere inzichten en moet je hoofdstuk 5 toch maar weer een nieuw imago geven.

 

5: Herlees het na

Ben je klaar? Denk je dat je verhaal nu écht helemaal herschreven en af is? Heel goed, maar lees het verhaal dan nog eens één keer helemaal na, en schakel desnoods nieuwe proeflezers in. Bij voorkeur een oude (die de vorige versie al gelezen heeft) en een nieuwe (die nog helemaal niet bekend is met het verhaal). De herschrijf-maar-wat-methode werkt voor mij op zich heel goed, maar omdat ik alles kris-kras door elkaar maar wat herschrijf, kan het zo zijn dat er alsnog dingen niet logisch zijn of niet kloppen. Lees het verhaal dus nog heel goed na voordat je echt roept dat het helemaal af is.

 

 

Lianne Reijntjes zou het liefst elke dag zomer willen hebben, draagt graag roze en zoete parfumluchtjes en haar blijheidsgehalte gaat omhoog als ze een kat ziet. Ze schrijft al sinds de basisschool en verliest zichzelf graag in een eigengemaakte wereld. Letters die uit het toetsenbord rollen. Andere mensen blij en vrolijk maken van haar verhalen. Daar geniet ze van, elke dag!

Image result for instagram logo @lianne.loves
Image result for facebook logo  liannesletters

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *