fbpx
04/12/2018
Afsluiter NaNoWriMo 2018

Alweer mijn achtste nano. Van de voorgaande zeven keer heb ik er zes tot een goed einde gebracht. Eén keer kwam ik niet verder dan 15.000 woorden. De andere keren heb ik allemaal meer dan 50.000 woorden geschreven.

Normaal gesproken begin ik altijd op de eerste van november, maar deze keer was ik van half zeven ’s ochtends tot negen uur ’s avonds onderweg. Toen had ik geen puf meer om te beginnen. Ik begon dus met een achterstand, ook op dag twee kon ik mezelf er moeilijk toe zetten om te beginnen. Het was ver in de middag voordat ik dan toch achter mijn laptop ging zitten. Ik hikte tegen de ondertussen al opgelopen achterstand aan, maar toen ik eenmaal de eerste woorden geschreven had was het alsof er een dam doorbrak. Het eerste weekend was mijn achterstand weggewerkt. Dat moest ook, want in week twee zou ik – dacht ik – weinig tijd hebben om te schrijven. Ik moest dus bufferen. En dat lukte wonderwel, ook al kwam er weer veel onzin uit mijn brein. Soms ging het heel vlot met het verhaal, andere keren ging het heel stug. Dan blabla’de ik maar wat. Over het halen van koffie in de supermarkt, over bedorven schoenen door regen en modder, over een HR medewerker, die niet geschikt was voor zijn functie. Allemaal compleet irrelevante zaken voor het verhaal, maar alles voor de wordcount. En soms kreeg ik briljante invallen, ook voor het derde boek dat ik aan het schrijven ben. Ik heb zelfs de link gelegd tussen dit nano-verhaal en IJskelder, mijn derde boek, dat vier jaar later speelt.

Week twee staat bekend als hellweek, maar voor mij was het dat beslist niet. Al op dag elf zat ik over de helft van de benodigde 50.000 woorden. Ondanks veel onzin kwam er ook veel goeds uit mijn brein. Ook dit keer wilde mijn hoofd de ene kant op, terwijl mijn vingers iets anders typten. Geen probleem, ook al schreef ik mezelf weer regelmatig in de problemen. Ik pikte dan de boel weer op vanaf het punt waar ik het nog wel wist.

Omdat ik opeens hele mooie ideeën kreeg voor IJskelder, heb ik ook daar een heel stuk voor kunnen schrijven. Natuurlijk zitten daar stukken bij, die ik normaal gesproken meteen weer zou schrappen, maar vanwege nano liet ik ze staan. Bovendien komen er uit die onzinstukken mooie dingen voort. Het is als het kappen van heel veel onkruid om bij die mooie plek in het oerwoud te komen. Daar doe je het voor. Daar gaat schrijven over. En nano is daarvoor dan ook zeer geschikt.

 

Week drie werd een race tegen de klok. Ik had in week vier een korte vakantie gepland, waarin ik geen tijd zou hebben om te schrijven. Ik wilde dus die 50.000 woorden halen voordat ik af zou reizen naar Zuid Limburg. Elke dag moest ik daarvoor gemiddeld 3500 woorden schrijven. Het lukte. Elke dag weer. Op 22 november bereikte ik de magische grens van 50.000 woorden. Ik heb er nog een stuk of 700 bijgeschreven en heb toen mijn verhaal geuploaded en gevalideerd.

Wat is er zo fascinerend aan nanowrimo? Heel eerlijk gezegd weet ik het niet precies. Het is een stok achter de deur om te schrijven. Het is elke dag je wordcount aanpassen en daardoor een balkje langzaamaan steeds verder groen zien kleuren. Het is een soort competitie met andere schrijvers. Kijken hoever iedereen is. Contact leggen met andere schrijvers over de hele wereld. En aan het eind van de rit je verhaal uploaden en valideren. Het groene balkje wordt dan paars. Met daarin de tekst ‘WINNER’. Zo voelt het ook. Weer gelukt. WINNER, overwinnaar. Overwinnaar van  jezelf. Want het gaat nergens om. Het gaat alleen om het schrijven. In de flow komen. Free writing. Lekker je fantasie de vrije loop laten. Ik kijk nu al weer uit naar volgend jaar november. Magic november. National Novel Writing Month.

 

Wilma Wuite is een Nederlandse schrijver van thrillers. Haar debuut Geschopt kwam in 2014 uit bij Brave New Books en werd in datzelfde jaar genomineerd voor de Brave New Books prijs.

Image result for instagram logo @wilmawuite
Image result for facebook logo  wilma.wuite

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *