fbpx
06/12/2018
Beter schrijven dankzij mijn kids

Ik zag mijzelf niet als een schrijver en genoot puur en alleen van het kruipen in de pen. Flash forward naar ongeveer 20 jaar later en ik begon met bloggen. Ik blogde over interieurs, mijn leven en later de kinderen. Die laatste categorie slokte veel van mijn tijd op en ik besloot een blog-pauze in te lassen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het duurde niet lang of ik herontdekte het schrijven van fictie.

 

Onbedoelde invloed

En zo zit ik nu hier, thuis in mijn schrijfkamer, vele pogingen te wagen aan mijn fictie. Dat gaat niet zonder enige strijd, negatief maar veelal toch positief! Want eerder genoemde categorie ‘kinderen’ zijn bepalend voor ‘hoe’ ik schrijf, maar ook wanneer ik schrijf en waarom ik schrijf. En hoe ouder de kids worden, hoe meer ik zie dat hun invloed, onbedoeld  van hun kant weliswaar, een positief effect heeft op mijn schrijven.

Die invloed begon al vrij snel. Wanneer er een dreumes door de kamer liep en er van alles werd aangewezen zoals een simpel object, we nemen een bloem als voorbeeld, ging ik toch anders naar dat object kijken. De bloem had plotseling die intense kleur, geur en structuur. Voorheen was die bloem maar een bloem, dankzij de dreumes zoveel meer dan dat! Ik leerde anders kijken, veel gedetailleerder en met veel meer aandacht en genot. Je verwondert je weer over dingen. Je ziet weer dingen die je zo vaak voor lief neemt. En dat is geen slechte invloed kan ik je vertellen! Want goede fictie bestaat bij de gratie van een gedegen beschrijving. Ook daar is een bloem niet zomaar een bloem. Juist daar.

 

Open podium

Wanneer mijn kinderen op de voorleesleeftijd beland waren, en dan bedoel ik de leeftijd dat ze verhalen echt begrijpen, bedacht ik zelf verhalen. En dat doe ik nog steeds regelmatig. Het zijn korte verhalen, maar mijn publiek vraagt er herhaaldelijk om. Dat spoort mijn fantasie behoorlijk aan! En je wordt nogal op een podium gezet, spontaan ook, dus je moet meteen en on the spot met een goed verhaal op de proppen komen. Dat is een geweldige oefening kan ik je vertellen. Want alle creatieve kanalen moeten binnen een paar tellen optimaal functioneren. Best handig wanneer ik in mijn schrijfkamer zit en slechts dertig minuten heb om even iets op papier te krijgen!

 

Innerlijke kind

Maar niet alleen het prikkelen van de creativiteit is wat ze mij leren, nee, ze motiveren mij ook enorm. Weet je nog, vroeger, of misschien zie je dat dus nu bij jouw eigen kinderen: ineens is er de drang om iets te tekenen of op te schrijven. Kids doen het iedere dag. Het papier en de potloden worden uit de kast gehaald en in alle rust wordt er geconcentreerd gewerkt aan een klein kunstwerk. Het geldt niet voor iedereen als ik zeg dat we daar op een bepaalde leeftijd mee stoppen. Maar velen van ons geven geen gehoor meer aan die creatieve impuls. Uiteraard hoeft dat niet, maar ik ben wel van mening dat een creatieve uitlaatklep geen kwaad kan. Dus neem ik een voorbeeld aan hen, de kids. Heb ik zin om te schrijven? Dan doe ik dat. Die berg was, strijk of vaat, die wacht maar lekker even.

 

Cirkeltje rond

En om het cirkeltje mooi rond te maken geef ik dit ook aan hen mee: luister naar je eigen creativiteit. Stop het niet weg, sla het niet af en negeer het niet. Geef ook niet op en geef vooral toe aan die innerlijke drang om iets te maken. En dus heb ik een nieuwe motivatie gevonden om te blijven schrijven en er keihard aan te werken dat mijn verhalen en schrijfwijze iedere dag weer verbeteren. Ik zal niet zeggen dat ik het alleen voor de kinderen doe. Maar ze sporen me zeker aan om mijn stinkende best te doen. Mijn innerlijke kind is weer wakker geworden dankzij die twee boefjes thuis. En mijn schrijven is er alleen maar beter van geworden!

 

Groetjes,

Jessica

 

Jessica van der Liende is getrouwd, moeder van twee kinderen, heeft een baan en schrijfpassie.

Mevrouw Tekst

Instagram: @mevrouwtekst

Facebook: Jessica van der Liende-Ineke

Anonymous
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *