fbpx
03/12/2018
It’s the most wonderful (reading)time of the year

Zodra Sinterklaas voorbij is, staat bij mij de kerstboom in huis. Dat ik er één stoel voor moet opofferen, neem ik voor lief, want een kerstboom: ik hou er zo van! De dennengeur als je ’s ochtends beneden bent, het gezellige glanzen van alle kerstballen en de lichtjes, voor mij het ultieme decembergevoel.

Maar wat ik het fijnst vind, is lezen naast de kerstboom. Kaarsjes aan, dekentje erbij, kopje thee met een stukje chocola op tafel: genieten! De kerstmuziek bewaar ik voor andere momenten, want met muziek op kan ik helaas niet lezen. Elke kerstvakantie besteed ik aan een boek dat ik speciaal voor de gelegenheid gekocht heb. En dat kan elk boek zijn, van thriller tot roman of chicklit. Alles is goed, als ik er maar naast m’n kerstboom helemaal in kan duiken.

Graag neem ik jullie mee langs de beste boeken die ik de afgelopen jaren tijdens de kerstvakantie heb gelezen!

 

De Da Vinci Code van Dan Brown

Dit is één van de boeken die op mij een grote indruk heeft gemaakt, net als alle andere boeken van Dan Brown dat hebben gedaan. Omdat dit zijn debuut was, heeft dit boek echter een speciaal plekje in mijn boekenhart. Brown mengt feiten en fictie kunstig met elkaar, verpakt in een loeispannend verhaal. Tel daar een sympathieke hoofdpersoon, professor Robert Langdon, bij op en je hebt een echte pageturner!

 

De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón

Hoewel de stad Barcelona niet echt een winters sfeertje oproept, ademt dit boek iets mysterieus uit dat prima in deze donkere maanden past. Het verhaal waarin het Kerkhof der Vergeten Boeken een grote rol speelt, voelde voor mij als een geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Het mooie is dat dit boek ook daadwerkelijk om een boek draait. Daniel mag van zijn vader één boek uitkiezen in het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hij kiest voor De schaduw van de wind en vanaf dat moment houdt het boek hem in zijn greep.

 

De boekendief van Markus Zusak

Verhalen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen boeien mij altijd mateloos. Dit boek volgt het leven van Liesel. Ze is nog maar negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin in München wordt gebracht. Bij dit gezin leert ze lezen en schrijven en ontwikkelt ze een grote boekenliefde. Om haar grote honger naar boeken te stillen, redt ze boeken van nazi-boekverbrandingen en steelt ze uit de bibliotheek van de burgemeester. Je gaat ontzettend met dit kleine meisje meeleven en hoopt dat het lot haar gunstig gezind zal zijn.

 

Flirt op 5th Avenue van Sarah Morgan

Anders dan de eerste drie boeken is dit een echte chicklit. De belofte op de voorkant (‘feestelijke feelgood’) wordt zeker waargemaakt. Want wat is er nu romantischer dan Kerst in New York, toch? Dit boek is het derde deel van de Veel liefs uit Manhatten-serie, maar ook prima apart te lezen. Het verhaal volgt de drie vriendinnen Paige, Frankie en Eva die een succesvol evenementenbedrijf runnen. In dit deel krijgt Eva de opdracht om het appartement van een gefortuneerde klant in kerstsfeer te brengen. En het moge duidelijk zijn dat deze klant het hart van Eva niet onberoerd laat. Een heerlijk winters boek vol sneeuw en romantiek!

 

Mijn boek voor dit jaar is al wel gekocht, maar nog niet gelezen: Het gewicht van inkt van Rachel Kadish.

Het boek gaat over Esther Velasquez, een emigrante uit Amsterdam, die in het Londen van de 17e eeuw voor een blinde rabbijn werkt. Daarnaast gaat het verhaal over Helen Watt, een hedendaagse Engelse historica met interesse in de Joodse geschiedenis. Een interessante combinatie van personages, van wie ik benieuwd ben hoe hun levens elkaar gaan kruisen. Ik denk een fijn boek om tijdens de kerstvakantie in te duiken!

 

Hopelijk heb ik jullie van wat inspiratie voorzien! Bovenal wens ik jullie natuurlijk een hele fijne maand december met veel mooie (lees)momenten.

 

Janice Bakker-van As

@boekentipsvanmevrouwbakker

Anneke
Founder van Get inspired by books, een groot fan van verhalen. Van alle verhalen. Stories are magic
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *